Antwerpen

Antwerpen

Antwerpen

Antwerpen is al jarenlang één van de top bestemmingen voor een stedentrip. Op de eeuwenoude pleinen zoals de Grote Markt kun je volop genieten van een Belgische pint. Winkelliefhebbers kunnen helemaal los gaan in de vele winkelgebieden die Antwerpen telt. Niet voor niets geldt Antwerpen als dé winkelstad van de Benelux.

Bezienswaardigheden Antwerpen

Oude binnenstad
Vrijwel iedere bezoeker die naar Antwerpen komt zal terecht komen in de historische binnenstad, waar je vooral winkels, restaurants en bars aan zult treffen. Een aanrader is om met een gids een wandeltocht door historisch Antwerpen te maken, waarbij je langs bezienswaardigheden zoals het Steen, de Bourla en de Grote Markt zult komen. De binnenstad van Antwerpen kent veel prachtige plekjes die niet altijd eenvoudig vindbaar zijn.

MAS
Dit in 2011 geopende museum heeft een permanente tentoonstelling die overgebracht is uit het voormalige Volkenkundemuseum en het Scheepvaartmuseum. Op de tweede verdieping is er plaats voor een tijdelijke collectie, die twee maal per jaar wisselt. Het uitzicht vanaf het panoramadak over Antwerpen (gratis) is het beste wat je in de stad zult vinden.

Winkelen
Het gros van de Antwerpen bezoekers komt om te winkelen in de vele winkelstraten die Antwerpen rijk is. De Meir, de grootste en bekendste winkelstraat van Antwerpen. Als je enkele meters van de Meir afwijkt dan stap je zo de winkelstraten in waar je nog wel een groot aantal kleinere winkels ziet. Hier kun je streekproducten kopen zoals chocolade en kantwerk, maar ook shoppen in luxe boetieks. Houdt er rekening mee dat de winkels ‘s avonds gesloten zijn in Antwerpen en dat ook het aantal koopzondagen zeer beperkt is.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Prachtige kerk die haar oorsprong vind in de veertiende eeuw. Het 123 meter hoge bouwwerk is het middelpunt van de oude binnenstad van Antwerpen. De buitenkant van de kathedraal is prachtig als decor op foto’s, maar als je in Antwerpen bent moet je zeker ook de binnenkant bekijken, waar prachtige beelden en fresco’s getoond worden alsmede een aantal werken van de beroemde schilder Peter Paul Rubens.

Centraal Station
Volgens ons één van de mooiste stationsgebouwen van Europa is Antwerpen-Centraal. Na een zeer grootscheepse verbouwing waarin het historische station omgebouwd is van een kopstation naar een treinstation met doorgaande sporen is er een gebouw ontstaan die een architectonisch hoogstandje geworden is. De mix van een imposant stenen stationsgebouw met een enorme glazen koepel en nieuwe moderne perrons verdeeld over verschillende niveau’s maken van Antwerpen-Centraal een bezienswaardigheid op zich.

Uitgaan
Antwerpen kent een levendig uitgaansleven. Al eeuwenlang komen mensen van heinde en verre om zich in het avond- en nachtleven van Antwerpen te storten. Naast een groot aantal typische buurtkroegen en bruine cafés kun je je in Antwerpen prima vermaken in populaire clubs zoals Café D’Anvers en Noxx. Filmliefhebbers kunnen bijna niet om megabioscoop Metropolis heen. Dit 24 zalen tellende complex behoort wat betreft beeld en geluid tot de absolute top op het gebied van bioscopen. Voor een hapje en drankje kun je terecht in de horecagelegenheden die direct bij de cinema liggen.

Belle Epoque wijk
Het gebied tussen treinstation Berchem en de wijk Dageraad wordt door Antwerpenaren de Belle Epoque-wijk genoemd. Dit gebied is de moeite waard om door heen te wandelen of te fietsen, zonder dat er specifiek gebouwen zijn die er uit springen. De hele sfeer die deze wijk oproept is anders dan de rest van Antwerpen en wordt door weinig toeristen ontdekt. Sluit de wandeltocht af met een pintje op de Dageraadplaats.

Vreemdelingenmarkt
De meeste Nederlanders kennen de Vogelenmarkt (ook vaak Vogeltjesmarkt genoemd). Op zaterdag wordt op dezelfde locatie de Vreemdelingenmarkt genoemd, waar het vooral buitenlandse waren zijn die aangeboden worden. Veel kraampjes met heerlijke lekkernijen uit Italië, Frankrijk, Turkije en andere landen. Verder kun je hier ook genieten van champagne met oesters.