Krakau

Krakau

Krakau

Krakau is een grote topper in ons reisaanbod! Ondanks dat het niet de hoofdstad van Polen is, is het nog wel de bekendste en meest bezochte stad van het land. Tal van mooie en indrukwekkende bezienswaardigheden zijn in deze stad te bekijken zoals de Grote Markt, de Mariakerk en de Raadhuistoren. In de Joodse wijk Kazimierz bevindt zich de oude en grootste synagoge van Polen en het Landaupaleis. De Joodse wijk is levendig en heeft tal van restaurantjes en terrassen om heerlijk (en goedkoop) te eten.

De Grote Markt
De Rynek Glowny of Grote Markt is het hart van Krakau. Aan dit middeleeuwse plein van twee voetbalvelden groot vind je een pronkerige Mariakerk (met twee ongelijke torens), een lakenhal met toeristische bric-à-brac, en koetsjes voor een rondrit. Overdag trekken shopaholics hier met hun tassen sleepsporen over de straatstenen, ’s avonds maken studenten en feestgangers de dienst uit. Dit hart van Krakau klopt 24 uur per dag.

De Joodse Wijk
Achter het klatergoud van de Rynek en de Wawelberg ligt de Joodse wijk van Krakau: Kazimierz. Je hoeft niet in Krakau geweest te zijn om deze buurt te kennen. De film Schindler’s List toonde de getto’s van Krakau aan de wereld. Nog steeds is de wijk een beetje bedeesd en beduimeld, de huizen zijn hier minder vlijtig afgestoft dan die in het middeleeuwse centrum. Je komt veel Joodse toeristen tegen, op zoek naar de fabriek van Oskar Schindler (ver buiten de stad) of naar de synagogen rond het Ul Szeroka plein. Lopen door Kazimierz is als grasduinen op oma’s zolder. Souvenirjagers en prullariaverzamelaars maken lange dagen. In bijna elke straat vind je antiek- en rommelzaakjes. Van pispot tot Leninspeldje.

De wijk Podgórze
De wijk Podgórze ligt op de zuidoever van de Wisla. Hier bevindt zich de fabriek waar Oskar Schindler het leven van veel van zijn Joodse arbeiders wist te redden.

Tip:
Combineer je citytrip naar Krakau met een bezoek aan het indrukwekkende concentratiekamp Auschwitz en/of de Wieliczka zoutmijn.