Lille

Lille

Lille is waarschijnlijk de meest Vlaamse stad in Frankrijk en is gelegen op slechts enkele kilometers bij de Belgische grens vandaan. Dit betekent dat Lille de perfecte bestemming is voor een weekend dichtbij huist!

Hoewel het centrum van de stad niet heel groot is liggen de verschillende bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar.

De Grand Place van Lille, die officieel Place du Général de Gaulle heet, is het centrale plein van de stad en verbindt de verschillende wijken van de stad met elkaar. Aan dit plein staan enkele van de mooiste gebouwen van de stad zoals het oude beursgebouw Vieille Bourse. Midden op het plein staat het La Colonne de la Déesse. Een fontein met daarin een daarin een hoge sokkel met daarop en beeld van een Godin. In de zomermaanden staat het gehele plein vol met gezellige terrasjes. In de kerstperiode staat er een groot reuzenrad en vindt hier de jaarlijkse kerstmarkt plaats.

Het Museum voor Schone Kunsten oftewel het Palais des Beaux-Arts, is volgens eigen zeggen na het Louvre het museum met de grootste collectie van Frankrijk. De vaste collectie van dit museum bestaat onder andere uit werken van o.a. Rubens en Monet. Daarnaast worden er met regelmaat grote exposities gehouden. Het museum is in onderverdeeld in verschillende afdelingen die je meenemen door bijna alle vertrekken van dit prachtige gebouw. Je krijgt in het Palais des Beaux-Arts een goed beeld hoe de schilderkunst zich door de eeuwen heen ontwikkeld heeft.

Daarnaast is Lille ook een echte shopstad! Euralille is het hypermoderne winkelcentrum tussen het Gare de L’Europe en Gare de Flandres. Met meer dan 120 winkels kan je je hier al een hele dag vermaken. Wie graag de leuke kleine boetiekjes opzoekt met kleine hebbedingetjes of bijzondere mode gaat richting de Rue de la Monnaie.

Elk eerste weekend van september verandert Lille in een grote rommelmarkt. Oftewel de grootste braderie van Europa en tevens het paradepaardje van de stad! Meer dan 10.000 kraamhouders verkopen hier ieder jaar antiek, speelgoed, boeken en een heleboel andere artikelen. Absoluut de moeite waard voor een bezoek!