Ljubljana

Ljubljana

Ljubljana

Ljubljana heeft haar turbulente verleden achter haar gelaten. De stad moet als city-trip bestemming soms nog een beetje ontdekt worden maar is tegenwoordig een moderne metropolis. Ook al is het een van Europa’s kleinere hoofdsteden, het heeft een rijk cultureel aanbod en een interessante historische achtergrond. Bezoek de hoofdstad van Slovenië en ontdek het zelf!

To do in Ljubljana:

Het Franciscanenklooster
Je ontkomt er niet aan wanneer je in Ljubljana loopt. De hele stad lijkt namelijk gebouwd te zijn rondom het fel roze Franciscanenklooster dat trots in het midden van het centrum staat. Vanaf de  trappen van het Franciscanenklooster kijk je uit over het Prešerenplein, en net daarachter vind je de Ljubljanica rivier.

Local goods shoppen op de Centrale Markt
Op de Centrale Markt kijk je je ogen uit en kan je van alles kopen. Van gekruide worst tot pittige kaas, maar ook groente en fruit of potten honing en wijnen zijn volop in de aanbieding. De markt is er elke dag, weer of geen weer!

De driedubbele brug in Ljubljana: Tromostovje
Van het Franciscanenklooster loop je over het Prešerenplein zo naar de driedubbele brug van Ljubljana die in het Sloveens ook wel Tromostovje wordt genoemd. Ooit lag hier maar één brug, maar omdat de architect Jože Plečnik (die bijna de hele stad heeft ontworpen) knelpunten wilde voorkomen, liet hij er twee voetgangersbruggen bij bouwen.

Het kasteel in Ljubljana
Het kasteel Ljubljanski Grad ligt hoog op een heuvel in het centrum van Ljubljana. Als je naar de top klimt van de heuvel waarop dit eeuwenoude kasteel staat, dan heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de stad.  Geen zin om te wandelen? Dan kun je ook (tegen betaling) met een liftje naar boven gaan!

Trubarjeva Cesta
De leukste straat in Ljubljana is de Trubarjeva Cesta. In tegenstelling tot de rest van de stad kom je hier het ene na het andere street-art tegen. Ook vind je hier veel leuke studentententjes en kleinere boetiekjes.

Tips:
– Fietstour door Ljubljana;
– SUP’en door het centrum van Ljubljana!  (Stand up paddle board).