Napels

Napels

Napels

Met bijna vijf miljoen inwoners is Napels (Napoli) de derde stad van Italië. De stad behoort zonder enige twijfel tot de meest interessante steden van Europa. De stad kent een rijke geschiedenis, heeft een mooi eigen dialect en staat vooral bekend om de heerlijke gerechten die de Napolitaanse keuken voortgebrachte hebben.

Bezienswaardigheden:

Vulkaan Vesuvius
De indrukwekkende vulkaan van Napels is de beroemde Vesuvius. Deze stratovulkaan is opgebouwd uit lagen van gestolde lava en tefra. Nog altijd is de vulkaan actief, maar is het niet meer dan een beetjes stoom wat eruit komt. Met zijn hoogte van ongeveer 1.281 meter behoort de Vesuvius tot de tweede grootste vulkaan van Italië. Het grootste deel van de vulkaan is per trein te bereiken. Met een gids zijn de laatste 130 meter te voet verder af te leggen.

Ruïnes Pompeï en Herculaneum
Doordat de stad Pompeï in 79 na Christus werd bedolven onder een laag as afkomstig van de uitbarsting van de Vesuvius, is het tot de dag van vandaag de best bewaarde Romeinse stad. De stad ligt ongeveer 10 kilometer van de vulkaan vandaan. Intussen zijn er door verschillende archeologische opgravingen grote delen van de stad inmiddels blootgelegd. Er zijn nog altijd vele zaken op te sporten, waaronder de haven. Tijdens een wandeling door deze stad is het moeilijk voor te stellen dat grote delen, waaronder verschillende tempels, afkomstig zijn van de jaren voor Christus.

Castel Nuovo
Napels belangrijkste symbool voor de stad is het prachtige kasteel Castel Nuovo. Sinds men in 1279 is begonnen met de bouw hebben er al diverse aanpassingen en verbouwingen plaatsgevonden. Verschillende koningen en andere grootheden zoals Charles II, koning Robert en koning Ladislaus hebben dit kasteel als residentie bewoont. Tegenwoordig is het kasteel een museum met veel oude kunst, heilige voorwerpen en fresco’s.

Duomo van Napels
De indrukwekkende witte kathedraal van de stad Napels wordt ook wel de kathedraal van Santa Maria Assunta genoemd. Hij ligt aan de Via Duomo in het centrum van de stad. De binnenkant is bijzonder imponerend. Dit komt vooral door de opvallende plafond versieringen en de tot in details afgewerkte bogen en niet te vergeten prachtige vloer. Verder zijn er nog resten van een kerk uit de vierde eeuw te zien.

Paleizen
De stad Napels heeft een aantal schitterende paleizen. De meest bekende is het Koninklijk Paleis van Napels (Palazzo Real). Deze ligt vlak bij de haven de reusachtige nationale bibliotheek en theater San Carlo. Een ander prachtig paleis is tegenwoordig het Nationaal Museum van Capodimonte. Dit museum was ooit ontworpen door de Romeinse architect Antonio Canevari voor de toenmalige koning Karel van Bourbon. Over de 150 kamers van dit paleis zijn diverse schilderijen, beelden, wandtapijten, tekeningen, sieraden, meubels en wapens uit het verleden verdeeld.

Tips:
– Rione Sanità is een typische volkswijk en een van de oudste wijken van de stad. Hier tref je amper toeristen aan en ontdek je het echte leven in Napels;
– De Amalfikust wordt beschouwd als een van de mooiste kusten ter wereld. Met een dagtrip ontdek je de prachtige natuur, culturele bezienswaardigheden en pittoreske dorpjes langs deze bijzondere kust!