Praag

Praag

Praag

De Tsjechische hoofdstad Praag aan de rivier de Moldau krijgt de naam om haar rijke geschiedenis. Met talloze gebouwen in barok-, gotische of jugendstil stijl. De stad heeft nauwelijks last gehad van oorlogen en natuurrampen. En Praag kent opvallend weinig nieuwbouw in het centrum. Smalle straatjes, indrukwekkende pleinen en torentjes; heel veel torentjes vormen het decor voor een moderne, hippe stad. Met opvallend veel legendes. Waar je heerlijk kunt struinen, shoppen en genieten.

Bezienswaardigheden in Praag:

De Karelsbrug
Dit is verreweg de bekendste brug van Praag. Deze brug uit 1357 verbindt de Oude Stad met Malá Strana, oftewel de Kleine Zijde. En de bekende voetgangersbrug is meer dan vijfhonderd meter lang. De brugtoren op de zuidkant wordt gezien als een van de mooiste gotische bouwwerken ter wereld. De Kruittoren en de Karelsbrug zijn de enige overblijfselen van Vyšehrad, de tweede burcht van Praag. Ga vroeg in ochtend als het lekker rustig is, of pak de (drukke) zonsondergang mee.

Het Gouden Straatje
Dit rustieke straatje ligt aan de oostzijde van de Praagse Burcht. Het wordt ook wel het Alchemistenstraatje genoemd. Volgens een plaatselijke legende is dit de straat waar koning Rudolf II alchemisten de opdracht gaf te zoeken naar een stof die metaal in goud kan veranderen. Vandaar de naam. De kleine huisjes stammen vooral uit 16de en 17e eeuw. Ze liggen onder de wandelpaden op de kasteelmuren, waardoor de huisjes nog kleiner aan doen. Ook de schrijver Franz Kafka leefde hier een tijd. Zijn huis, nummer 22, is nu een soort museum en boekwinkels. In veel huisjes zijn expositieruimtes gevestigd.

De Praagse Burcht
De cijfers van de Praagse Burcht zijn bijna duizelingwekkend. Hij is 570 meter lang en gemiddeld 128 meter breed. Daarmee staat de burcht in het Guiness Book of Records als de grootste burcht ter wereld. En hij stamt uit 880, al werd er in totaal 600 jaar aan gebouwd. Met als gevolg dat je in het immense gebouw drie stijlperiodes kunt zien: Romaans, gotiek en classicisme.

De Sint-Vituskathedraal en Sint-Joris Basiliek
Een opvallend silhouet in Praag zijn de drie torens van de Sint-Vituskathedraal. De kerk in de Praagse Burcht is gewijd aan de heilige Vitus, een rooms-katholieke heilige uit Sicilië. Overigens stond op de plek van de huidige kerk een eerdere kerk.

Het Klementimun
Het Klementinum bestaat uit meerdere gebouwen. Dit voormalig jezuïetencollege in Praag is nu onder meer de Nationale Tsjechische Bibliotheek. Een van de mooiste bibliotheken ter wereld. Vooral in de weekenden en overdag is het hier erg druk.

Astronomisch Uurwerk
Het beroemde Astronomisch Uurwerk ligt aan het Oude Stadsplein. Het uurwerk laat maar liefst vijf soorten tijd zien. De plaatselijke tijd van Praag, de tijd die aangeeft hoelang de zon verwijderd is van de zonsondergang, de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang, de plaats van de zon in de dierenriem en de sterrentijd. Maar er is meer, elk uur openen twee kleine deuren en komt er een parade van apostelen voorbij. De onderste een wijzerplaat laat de maanden zien laat zien de heilige bij elke dag zien.