Riga

Riga

Riga

Riga was één van de belangrijkste handelssteden aan de Oostzee. Je vindt hier veel natuur, rust en ruimte. Tegenwoordig komen de vele bezoekers af op de rijke historie, kunst en muziek. In het middeleeuwse centrum ‘Vecriga’ vind je nog de oude huizen die geschilderd zijn in allerlei kleuren, de smalle straatje, oude kerken en gezellige pleintjes. Op het Domaplein is overdag en ’s nachts veel te beleven, er zijn veel leuke restaurants, terrassen en cafés.

Bezienswaardigheden Riga:

Het Zwarthoofdenhuis
Alles in Riga ligt op wandelafstand en er valt genoeg te beleven en bezichtigen om met gemak een weekend door te komen. Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Riga is het Zwarthoofdenhuis. Dit mooie gebouw ligt in de oude stad en werd in de veertiende eeuw opgericht voor de Broederschap der Zwarthoofden, een gilde voor ongehuwde Duitse kooplui in Riga. Ironisch genoeg werd het tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebombardeerd, maar in 1999 werd het gebouw in ere hersteld.

Het Vrijheidsmonument
Het Vrijheidsmonument van Riga is zonder enige twijfel een van de belangrijkste monumenten van de stad. Dit is een standbeeld van een vrouw die drie sterren in de lucht houdt en het staat symbool voor de Letse onafhankelijkheid. Riga maakte zich in 1920 los van de kluwen van de Sovjet Unie. Verrassend genoeg bestaat bijna veertig procent van de bevolking nog altijd uit Russen. Dit geeft de stad nog altijd een Oost-Europese sfeer, wat Riga een heel interessante en best vreemde bestemming maakt.

De Dom van Riga
Ook de Dom van Riga heeft een belangrijke historische waarde, deze gotische kathedraal is de grootste middeleeuwse kerk van de Baltische Staten. Naast gotiek is ook art nouveau ontzettend aanwezig in de plaatselijke architectuur. Hiervan zijn er ongeveer 800 gebouwen, waarvan het grootste deel in Albert Iela (Albertstraat) ligt. Het is zeker één van de bezienswaardigheden in Riga die je niet mag missen!

Kathedraal van de geboorte van Christus
Deze gigantische Russisch-Orthodoxe kathedraal is heel indrukwekkend vanbuiten. Binnenin is ze eigenlijk vrij sober.
De gigantische gouden koepel die als dak fungeert steelt pas echt de spotlights als de stad in duisternis wordt gehuld. Dan wordt het dak immers opgelicht en krijg je pas goed te zien hoe mooi de kathedraal van de Geboorte van Christus eigenlijk wel is. Dit is één van de duurste gebouwen dat ooit werd gebouwd en het is de grootste Orthodoxe kerk van Riga.

De Oude Stad
Als al deze gebouwen je maar weinig zeggen, dan kan je gewoon heerlijk rondlopen in de kleurrijke oude stad, dat deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed. De stad zelf rees reeds in 1201 uit het niets op, aan de oevers van de Daugava rivier. Die rijke geschiedenis is nog steeds merkbaar want bij momenten waan je je zowaar in een openluchtmuseum.

Centrale Markt
Dit is één van de grootste marktplaatsen van Europa en je vindt hier dan ook heel wat lekkers. Vergeet zeker niet de zwarte balsem te proeven. Deze plaatselijke specialiteit is een kruidenelixir gemaakt van pure vodka en moet je zeker proberen tijdens je stedentrip naar Riga.

To do:
– fotogenieke stad van de Jugendstil, neem dus je fotocamera mee;
– Radison Blu Skyline Bar: vanuit de hoogste etage heb je een prachtig uitzicht over Riga.