Warschau

Warschau

Warschau

Hoewel Warschau niet tot de oudste steden van Polen behoort, heeft het zeker voldoende bezienswaardigheden om er wat dagen te vertoeven. Heel veel oude gebouwen zijn er niet te vinden, aangezien de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig werd verwoest. Veel van de oude gebouwen zijn opnieuw gebouwd, waardoor het toch lijkt op een oude stad. De stad is verdeeld in een oud en nieuw centrum. De oude stad ligt rondom de Oude Stadsmarkt (Rynek Starego Miasta) en het nieuwe deel bevindt zich rondom de Nieuwe Stadsmarkt (Rynek Nowego Miasta).

Bezienswaardigheden Warschau

Sacramentsklooster (Kościól Sakramentek)
Dit klooster bewijst dat in het ‘nieuwe’ centrum van Warschau wel degelijk oude gebouwen staan. De kerk van St. Cazimier staat samen met het klooster aan de Nieuwe Stadsmarkt (Rynek Nowego Miasta). De nonnen in het klooster hadden vroeger vooral de taak om rijke adellijke meisjes keurig op te voeden. Zowel de kerk als het klooster werden gesticht rond 1688. Het klooster is voor toegankelijk voor publiek. Dit geldt helaas niet voor de barokke kerk.

Johanneskathedraal (Katedra św. Jana)
Eén van de belangrijkste en oudste kerken van de stad is de Johanneskathedraal. Ook dit gebouw is opnieuw gebouwd na 1945 toen grote delen van de stad werden vernietigd. Onder het puin bleven een aantal graven in tact, waaronder die van de schrijver Henryk Sienkiewicz en de Poolse koning Stanisław August Poniatowski.

Rynek Starego Miasta
De grote markt in het oude stadsdeel is het meest centrale punt van Warschau. Het plein kenmerkt zich met de gekleurde statige herenhuizen. Bijzonder zijn de dubbele daken met ramen ertussen. Deze zouden de trappenhuizen van daglicht voorzien. Aan dit plein vind je ook het Historisch Museum van Warschau. Hier wordt verteld over de verwoestende geschiedenis tot aan de bruisende stad die het vandaag is. Midden op de markt staat het standbeeld van de beschermvrouwe en symbool van de stad ‘Syrena Staromiejska’.

Paleizen
Hoewel de meeste paleizen herbouwd zijn na de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog, is er één bespaard gebleven. Dit is het Wilanówpaleis, wat ligt in het gelijknamige stadsdeel van Warschau. In 1677 werd na de aankoop van het toenmalige dorp Wilanów begonnen met de bouw van een zomerresidentie voor koning Jan Sobieski. In de loop van de jaren is het paleis meerdere malen verkocht en aangepast om uiteindelijk te worden voor wat het nu is. Het paleis heeft een vorstelijke en imponerende uitstraling. Zeer bijzonder zijn de ruim zestig vertrekken die grotendeels in oorspronkelijke staat en inrichting verkeren. Andere paleizen in Warschau zijn: Królikarnia – Łazienkipaleis – Pałac pod Blachą / paleis onder het blikken dak – Potockipaleis – Raczyńskipaleis -Sapiehapaleis – Krasińskipaleis – koninklijk paleis en het presidentiële paleis.

Krakowskie Przedmieście
Deze zeer beroemde en prestigieuze straat van Warschau maakt onderdeel uit van de Koninklijke Route. De Koninklijke route brengt je langs de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad. Het begint bij het plein met het Koninklijke paleis en gaat dan zuidwaarts via deze chique straat naar uiteindelijk de wijk Wilanów met zijn majestueuze paleis. Al vroeg in de geschiedenis staat deze straat bekend als handelsroute. En nog altijd wordt er hier handel gedreven. De meest prachtige gebouwen sieren deze slagaderlijke straat en elke zijstraat biedt weer meer mogelijkheden.

Slotplein (Plac Zamkowy)
Op dit plein bevindt zich het Koninklijke Paleis (Zamek Królewski) oorspronkelijk uit de 17e eeuw. Wederom is dit gebouw zo goed mogelijk nagebouwd. Tegenwoordig doet het paleis dienst als museum en worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Het plein en zijn omgeving bieden veel gezellige restaurants en andere horeca gelegenheden.