Rusland

Rusland

Rusland

Op vrijdag, heel erg vroeg in de ochtend om 4 uur, stonden de bussen klaar om ons van Borssele naar Schiphol te brengen. Met 75 personen gingen wij op reis naar Rusland, eerst naar Moskou en een paar dagen later naar St. Petersburg.

Deze, door Comesta Reizen georganiseerde reis, bleek tot in de puntjes voorbereid! Het ontbrak ons echt aan niets. “Maatwerk” dus, super gedaan!  Ester en Annouk (Comesta Reizen) hadden er alles aan gedaan om het ons echt naar de zin te maken. Het inchecken bij KLM bleek nogal problematisch, ze hebben keurig voor elkaar gekregen, dat iedereen naast z’n eigen partner kwam te zitten. Ik denk dat ze bij KLM nog steeds natrillen vanwege het feit, dat zij de groep telefonisch ingecheckt wilden hebben (echtparen bij elkaar). Na veel en lang telefoneren is dat ze wel gelukt.

Wij vertrokken op tijd vanaf Schiphol en bij aankomst in Moskou stonden een viertal Nederlands sprekende gidsen ons keurig op te wachten in de aankomsthal. Wij werden met twee gereedstaande touringcars naar ons hotel in Moskou gebracht. Onderweg kregen wij van de gids al de nodige tips voor ons verblijf in de stad.

Bij het grote Holiday Inn hotel, aan de rand van de stad, aangekomen werd de check-in voor ons door de gids gedaan. En wat ook helemaal fijn was: de koffers werden door het hotelpersoneel naar de kamers gebracht. De volgende dag stond de eerste excursie voor ons op het programma. Maar ‘s avonds al begeleidden onze gidsen ons in de metro naar de binnenstad van Moskou. De metro in Moskou voor vreemdelingen, zeker in het begin, niet makkelijk. De volgende dag gingen wij in 4 groepen, ieder met eigen gids, op excursie langs diverse prachtige metrostations. Heel handig was, dat iedereen een eigen ontvangertje met oortje kreeg, zodat je kon luisteren en rondkijken tegelijk. Aansluitend aan de metrotour was er een stadswandeling over het gebied rond het Kremlin en over het Rode Plein. De rest van de dag was ter vrije besteding.

De volgende dag, na een meer dan voortreffelijk ontbijt, werden wij opgewacht door de gidsen om met hen naar het Kremlin te gaan. Deze keer per bij het hotel gereedstaande touringcars. De rondleiding over het Kremlin was heel interessant. Na de rondleiding ging een ieder zijns weegs. Wel weer op tijd in het hotel zijn, want ’s avonds was het vertrek gepland naar St. Peterburg.
Om half zes checkten wij uit en om zes uur vertrokken de bussen naar het treinstation waar de hoge snelheidstrein gereed stond om ons naar St.Petersburg te brengen. Een vertegenwoordigster van Comesta Reizen begeleidde ons tijdens deze transfer van Moskou naar St. Petersburg.

Ook in St. Petersburg werden wij netjes opgewacht door de gidsen van Comesta Reizen. Een klein stukje lopen met de bagage naar de touringcars, die ons naar het hotel brachten.

Ons tweede hotel, het Ambassador Hotel, was er een, die qua schoonheid en luxe niets te wensen overliet. Mooi statig gebouw met mooie kamers en vriendelijk, kundig personeel. Alleen waarom moet het toch altijd zo warm zijn in hotels? Het hotel lag niet zo ver uit de binnenstad, zodat eigenlijk alles wat wij wilde zien, op loopafstand lag. Na een goede nachtrust en weer een zeer luxe ontbijt stonden de gidsen weer klaar voor ons voor een rondrit per bus langs de bezienswaardigheden. ’s Middags waren wij vrij om zelf de nodige bezienswaardigheden te bezoeken. De volgende dag stond er niets op het programma en hebben wij als groep i.s.m. de gidsen een rondvaart door de grachten gemaakt en ’s avonds een folkloristische show bezocht in een mooi paleis.

De laatste volledige dag stond in het teken van de Hermitage, een must wanneer je in St. Petersburg bent. Onder leiding van de gidsen, en ook weer voorzien van ontvanger met oortje, traden wij verdeeld in vier groepen de Hermitage binnen. Het is echt overweldigd, wat er allemaal tentoongesteld is, is eigenlijk niet in een paar uurtje te doen. Wel krijg je een goed idee van wat er allemaal in dit mooie paleis met zijn prachtige zalen te zien en te bewonderen is. De rest van de dag hebben wij naar eigen inzicht ingedeeld en ging men allemaal hun eigen richting op.


De volgende ochtend konden wij nog ter vrije besteding invullen. Het was nog steeds mooi weer, een stadswandeling of iets anders in de buitenlucht was heel goed mogelijk.

Donderdagmiddag om 4 uur stonden de bussen weer klaar om ons naar het vliegveld van St. Petersburg te brengen. De gidsen gingen tot en met het inchecken met ons mee om er zeker van te zijn dat alles goed verliep. Een lieftallige lokale vertegenwoordigster van KLM hielp ons met het elektronisch inchecken. Het vliegtuig vertrok iets te laat, maar dat komt meer voor.

Op Schiphol aangekomen stonden ook daar weer netjes de touringcars gereed op de afgesproken plaats om ons comfortabel naar Borssele te brengen. Hier aangekomen namen wij afscheid van onze reisgenoten en ging iedereen moe maar voldaan naar huis. Een mooie vermoeiende reis kwam ten einde. Een heleboel ervaringen rijker.

Dankzij de voortreffelijke voorbereiding en organisatie van de dames van Comesta Reizen hoefden wij alleen maar te genieten en hadden wij geen enkele kink in de kabel (o ja, er is toch nog één GSM gestolen, helaas).

Ester en Annouk bedankt voor het welslagen van deze prachtige reis en tot de volgende keer als we naar Portugal gaan.