Berlijn

Berlijn

Berlijn is zwaar getroffen door de Tweede Wereldoorlog en is jarenlang in tweeën gesplitst geweest door de Berlijnse Muur. Daarmee is de stad een groot openluchtmuseum en is het een stad waar als in geen ander geschiedenis en moderne invloeden samenkomen. Berlijn bruist van de cultuur en en moderne architectuur.

Berlijnse Muur
Het recente verleden van Berlijn is nog overal in de stad terug te vinden. Let maar eens op de klinkers in het wegdek. Die stenen geven de loop van de Berlijnse Muur aan. Slechts twee delen van die Muur staan nog overeind als huiveringwekkende herinnering aan de jarenlange scheiding van de stad.

Reichstag
Sinds de hereniging van de twee Duitslanden is de Reichstag weer het trotse onderkomen van het Duitse parlement. De meeste bezoekers hebben weinig oog voor de politiek die hier bedreven wordt, maar willen vanuit de glazen koepel wel graag over de stad uitzien.

Brandenburger Tor
Nog zo’n symbool van de Koude Oorlog dat jarenlang in een troosteloos niemandsland stond. Nu is de Brandenburger Tor het symbool van de vereniging en de vrijheid. Dankzij het ontbreken van autoverkeer is het een van de belangrijkste trefpunten in de stad.

Potsdamer Platz
Het nieuwe Berlijn is erin geslaagd de Potsdamer Platz de levendigheid terug te geven die er ooit was. De gebouwen rond het plein hebben een gedurfde architectuur en het barst er van de theaters, winkels, bioscopen en restaurants.

Slot Charlottenburg
Oorspronkelijk gebouwd als een eenvoudig buitenverblijf is het Slot Charlottenburg nu het grootste kasteel van Berlijn. De zalen in het paleis zijn schitterend, maar u moet ook zeker een bezoek brengen aan het park eromheen en de bélvedère.

Alexanderplatz
Alexanderplatz was het wat geforceerde centrum van Oost-Berlijn en nog steeds is het een trefpunt voor jongeren. De belangrijkste attractie staat vlak bij dat plein, de 389 meter hoge Fernsehturm.

Holocaust Gedenkteken
Het gedenkteken ter nagedachtenis van de Joodse slachtoffers van de nazi’s is nogal omstreden. Niet alleen omdat het andere nazi-slachtoffers zou vergeten, maar ook omdat het gigantische veld van betonnen zuilen niet iedereen aanspreekt.

Gendarmenmarkt
De Gendarmenmarkt wordt door menig reisgids het mooiste plein van Berlijn genoemd. Wanneer je er bent zul je ook begrijpen waarom, het is gewoon erg mooi om te zien. De twee identieke doms en het concertgebouw uit de 19e eeuw nemen je mee naar het vooroorlogse Berlijn. Het 3,3 hectare grote plein ligt in het stadsdeel Mitte, vlak achter de boulevard Unter den Linden. In de Adventstijd wordt hier een prachtige kerstmarkt opgebouwd die het plein er nog sprookjesachtiger uit laat zien.

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche
Ook de Gedächtniskirche is een oorlogsmonument. De kerk werd zwaar beschadigd bij geallieerde bombardementen. Het had weinig gescheeld of de ruïne van de kerk was afgebroken, maar de bevolking van Berlijn wist dat te voorkomen.

Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie was een controlepost langs de Berlijnse Muur tussen de Amerikaanse en Russische sectoren in. Toeristen kunnen Checkpoint Charlie dagelijks bezoeken en meer te weten komen over de koude oorlog in het Mauermuseum.

Ondergronds Berlijn
In de ondergrond van Berlijn kunt u spannende tochten maken. In andere steden gaan dergelijke tochten vaak alleen door het riool; in Berlijn ziet u daarnaast ondergrondse bunkers en tunnels die werden gegraven door Oost-Berlijners om naar het westen te vluchten.