Edinburgh

Edinburgh

Edinburgh

Edinburgh is een tikkeltje duistere Schotse stad vol mythes en legendes. Met bezienswaardigheden als het Edinburgh Castle dat boven de stad uittorent en de ‘Auld Reekie’ wandel je licht huiverend het Schotse verleden binnen.

Bezienswaardigheden:

Edinburgh Castle
De meest bezochte bezienswaardigheid van Schotland is eigenlijk een volledig stadsdeel, dat machtig boven de stad uittorent. Hier worden de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Destiny bewaard, hier laten musea krijgshaftige tijden en historische gebouwen feiten uit de geschiedenis weer tot leven komen.

Hollyrood Palace
Deze officiële residentie en tegenwoordig werkpaleis van het koningshuis van Schotland, staat aan het einde van de beroemde straat ‘Royal Mile’ van Edinburgh. Deze straat loopt vanaf Edinburgh Castle naar dit vorstelijke onderkomen. Nog altijd worden hier plechtigheden en officiële koninklijke en hoogwaardigheidsbekleders ontvangen. Delen van dit paleis zijn open gesteld voor publiek. Naast het paleis staat de ruïne van de Augustijnerabdij uit 1126.

Royal Mile
De hoofdstraat van het oude centrum van de stad noemt men ‘Royal Mile’. De straat loopt vanaf Edinburgh Castle naar Hollyrood Palace. In de aangrenzende zijstraten bevinden zich veel bezienswaardigheden van de stad. Het ingelegde mozaïek hart in het plaveisel bij de St. Giles Kathedraal is het ‘Heart of Midlothian’. Het markeert de plaats waar een de tolpoort zich bevond. Tevens is het het embleem van de Schotse voeltbalclub ‘Heart of Midlothian FC’.

Scotch Whisky Heritage Centre
Tijdens deze Whisky ervaring wordt je alles verteld over de ambacht van het destilleren, het proeven en het beleven. Er zijn verschillende tours te boeken, waarvan de meeste 1x per dag plaats vinden. In de Whisky bar heb je een keuze uit maar liefst 300 verschillende soorten. Het is tevens mogelijk om er een diner te nuttigen.

Tips:
– Scottish Tapas in The Scotch Whisky Experience: tapas hapjes van Schotse bodem;
– Mary King’s Close: verken het ondergrondse Edinburg. Onder de Royal Mile bevindt zich iets wat je van de buitenkant niet kan zien: een ondergronds gangenstelsel van oude steegjes. In de 17e eeuw waren deze steegjes niet ondergronds, maar was dit het centrum van de stad;
– Harry Potter wandeltour.