Gent

Gent

Gent

Sint-Baafskathedraal
Deze historische stad Deze titelkerk van het bisdom Gent is een bezoekje waard. Deze kerk stamt uit de 14de eeuw. Daarvoor was het een Romaanse kerk uit de 12de eeuw. In de toren hangen maar liefst 7 luidklokken met een gewicht van 5500 kg. De kunst die in deze kerk te bewonderen is, is historisch zeer waardevol. Zo is er “De aanbidding van het Lam Gods” van Jan van Eyck uit 1432 te bewonderen en is er een hoogaltaar uit 1700 aanwezig. Het is dan ook niet mogelijk deze kunstschatten te fotograferen zonder toestemming van Rector Kanunnik Collin.

Markten
Er zijn vele soorten markten in Gent te bezoeken. Zo is er de Vrijdagsmarkt, deze vindt plaats op één van de oudste pleinen van de stad op elke vrijdag. Vroeger werden op dit plein ook terechtstellingen uitgevoerd. Een laatste onthoofding vond plaats in 1822 met het mes van de guillotine. Eén van de oudste markten in Gent was de Oude Vismijn. Deze is op het Sint-Veerle plein met als kenmerk het poortgebouw. In 2010 is deze gerestaureerd en heringericht als horecazaak. Een andere voormalige markt is het Grote Vleeshuis. Hier werd een aantal jaar geleden geen vlees zoals in de middeleeuwen verkocht, maar groente en fruit. Sinds de restauratie van deze middeleeuwse markthal in de jaren ’90 wordt het gebouw gebruikt als promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten.

Korenlei en Graslei
De rivier de Leie biedt samen met de andere binnenwateren prachtige sfeerplaatjes op in Gent. Het populairste stuk is waar de Graslei en de Korenlei aan het water liggen. Hier staan een aantal prachtige panden waarvan een aantal uit de middeleeuwen stammen. Vanaf beide leien vertrekken ook diverse rondvaartboten. Bij aangenaam weer zijn de terrassen, met name op de Graslei, druk bezet. Lokale bevolking en toeristen zitten ook graag op de stenen randen aan en rondom het water. Vooral in de zomermaanden is het hier zeer sfeervol.

Oude Dokken
Deze bruisende plek aan het water wordt tegenwoordig vaak gebruikt als podium voor concerten, films, expo en allerlei ander vertier. Er is ook een DOK kantine, DOK markt, DOK arena en een DOK strand. Verder wordt er gewerkt in deze industriehaven om er een woonwijk van te maken.

Gent vanaf een gehuurde sloep
Een wat meer decadente manier om Gent te leren kennen is vanuit het water in je eigen gehuurde sloep. Zonder verstand van varen te hebben, kan je na een korte instructie rondvaren in de wateren van Gent. In het bezit van een kaart en wat versnaperingen voor onderweg, vind je de mooiste plekjes vanuit het water gezien.

Nachtleven
Het bruisende nachtleven in clubs en discotheken vindt je op de Oude Beestenmarkt. Je hebt hier de clubs hier voor het uitkiezen. In de Hot Club de Gand kunnen jazzliefhebbers terecht voor een heerlijk avondje uit. In het Zuidkwartier vindt je de Rosse Buurt. De Pieter Vanderdonckdoorgang wordt ook wel het Glazen Straatje genoemd.

Belfort
Deze 95 meter hoge Belforttoren is de middelste van de Gentse torenrij. De toren stamt uit 1380 en heeft boven op de punt een draak staan die over de stad waakt. Tegen betaling kun je de trappen van het belfort beklimmen waarna je een prachtig uitzicht over Gent hebt.