Leuven

Leuven

Leuven

Leuven staat vooral bekend als de bierhoofdstad van België. Dat dankt de stad aan de aanwezigheid van de Artois brouwerij. Maar Leuven is vooral ook een levendige studentenstad: de Katholieke Universiteit van Leuven is één van de belangrijkste universiteiten van de gehele Benelux. Steeds meer Nederlandse toeristen ontdekken Leuven dankzij de sfeervolle binnenstad ook als bestemming voor een city-trip.

Bezienswaardigheden Leuven:

Stadhuis
Eén van de mooiste gotische gebouwen van de stad is zonder twijfel het stadhuis. Je vindt dit enorme stadhuis op de Grote Markt.

Pleinen
De bruisende stad Leuven heeft een ruime historische binnenstad. Bij zo’n geschiedenis horen natuurlijk grote pleinen, waar vroeger markten werden gehouden of terechtstellingen plaats vonden. Het meest ruim bemeten plein is het Monseigneur Ladeuzeplein. Hier vind je de grote bibliotheek van de universiteit van Leuven.

Brouwerij Artois
Bier is eigenlijk al eeuwen van groot belang voor de stad Leuven. Rond de 15e eeuw was het zelfs verstandiger om gebrouwen bier te drinken, dan van het vervuilde water wat er in Leuven te vinden was. In het jaar 1717 werd de bierbrouwerij van Leuven overgenomen door Sébastian Artois en zo ontstond de pils Stella Artois. Er zijn verschillende rondleidingen te boeken.

Hortus Botanicus Lovaniensis
Eén van de grootste botanische tuinen van België ligt in de stad Leuven. Dit is in de volksmond ‘de Kruidtuin’.

Vaartkom
Deze wijk herbergt de meest verborgen plaatsen van Leuven en maakt van een vergeten regio weer iets aangenaams en aantrekkelijks. Cultuur, architectuur en gastronomie gaan hier hand in hand.

Stadsrand
Dit gedeelte van Leuven ontdek je het beste met de fiets, tenzij je van een fikse wandeling houdt. Vele mooie parken en bossen strekken zich uit in de stadsrand van Leuven.