Pisa

Pisa

Pisa

Pisa is vooral bekend door de scheve toren. Het is de – soms enige – reden voor mensen waarom ze naar Pisa komen. Maar er is veel meer te zien en te doen in deze Italiaanse stad. Wist je bijvoorbeeld dat Pisa een typische studentenstad is? En dat de beroemde uitvinder en natuurkundige Galileo Galilei hier een student was? En dat er tientallen kerken in de binnenstad en aan de rivier de Arno te bewonderen zijn?

De Toren van Pisa
Eerlijk is eerlijk: je kunt de stad niet verlaten zonder de scheve Toren van Pisa te bezoeken. Dit is het boegbeeld van de stad. Hoewel het een toeristische bezienswaardigheid is blijft het bijzonder om te zien. De Toren van Pisa is eigenlijk de klokkentoren, oftewel de Campanile, van de Dom van Pisa.

De Dom van Pisa
De Dom van Pisa, oftewel de Duomo Santa Maria Assunta di Pisa, staat naast de Toren van Pisa. De toren is namelijk de klokkentoren van deze kathedraal. Voor de bouw van de Dom van Pisa werd er geen geld bespaard, waardoor deze rijkelijk is versierd. Zowel van binnen als van buiten.

Baptisterium
Achter de Dom van Pisa staat een ander prachtig gebouw: het Baptisterium. Dit is de doopkapel van de kathedraal en zelfs de grootste doopkapel van Italië. Doopkapellen werden in Italië doorgaans vrijstaand van de kerk gebouwd, in een ronde of achthoekige vorm. De doopkapel is gewijd aan Johannes de Doper en is net als de dom aan de buitenkant rijkelijk versierd. Je kunt onder meer het levensverhaal van Johannes de Doper zien bij de ingang. De decoraties laten de belangrijke rol het dopen binnen het geloof zien.

Camposanto
Het Campo dei Miracoli is net buiten de stadsmuren van Pisa gebouwd. Hier vind je de beroemde Toren van Pisa en de bijbehorende kathedraal en doopkapel. Maar er is nog een interessante bezienswaardigheid op dit plein te vinden: het Camposanto, oftewel het Heilige Veld. Dit is een ommuurde begraafplaats. Het voelt misschien vreemd om een begraafplaats te bezoeken tijdens een bezoek aan Pisa, maar tegelijkertijd kijk je hier je ogen uit bij de imposante graven en Romeinse sarcofagen.

Piazza dei Cavalieri
Wanneer je de bekende bezienswaardigheden op het Campo dei Miracoli hebt ontdekt is het tijd om de rest van Pisa te ontdekken. Een belangrijk plein in Pisa is Piazza dei Cavalieri, oftewel het Plein van de Ridders.

Sant’Antonia, de oudste wijk van Pisa
Wil je het minder toeristische gedeelte van Pisa ontdekken? Bezoek dan deze oudste wijk van Pisa. Sant’Antionio is een heerlijke wijk om doorheen te wandelen. Je vindt hier tientallen prachtige gebouwen, kloosters en kerken. Bezoek bijvoorbeeld de witte marmeren kerk Santa Maria della Spina of het klooster.

To do:
– Wandelen langs de rivier de Arno;
– Poseren voor de Toren van Pisa voor een uniek fotomoment;
– Winkelen aan de Corso Italia.

Tip:
Combineer Pisa met Florence en je hebt een fantastische combi city-trip!